logo
项 目 / PROJECT
6
2
1-周春芽艺术工作室-框景长窗© 吕恒中
3
周春芽艺术工作室

建造地点:上海市嘉定区马陆镇大裕村
设计时间:2008.01 - 2009.08
建成时间:2010.04
基地面积:3000平方米
建筑面积:1460平方米
项目本身经常就是一种偶然性的触发。周春芽,一个生活工作于成都的画家,因为一次偶然的闲聊,决定到上海嘉定的大裕村来工作生活,这样一种艺术与乡村的联姻也就确定了周春芽工作室的基本图景。

工作室所选用的基地是村里为数不多的闲置用地,原先是一片采用简易轻钢搭建的乡村工厂,由于停用已久,建筑结构已经残破不堪。然而基地的外侧则是三面环水、南沿马路,周边遍布着的香樟苗圃、葡萄庄园、芦苇渔塘,构成了一幅典型的江南水乡风貌。这种自然而野趣的环境也就成为了建筑设计的起点。

在设计过程中首先确定的是建筑材料。在这样一种多雨、潮湿的乡村环境中,清水混凝土是一种很自然的选择,因为它坚固、持久、耐腐,更重要的是,随着时间的演进,它可以毫无障碍并且更加完美地与所有的自然园景融为一体。

建筑的格局主要取决于艺术家本人的工作要求及其生活构成,同时还需要兼顾艺术工作室的公共性与私密性的两方面特征:也就是作为一种艺术机构,它一方面需要成为艺术家个人的创作空间和生活空间,另一方面也可以容纳展示空间和社会空间。因此工作室在总体上被区分为东西两个部分。东侧沿河为7米高的长条体量,以容纳艺术家甚至可以从事大型雕塑创作的工作空间,总体上对外保持相对封闭,在二层的南北两端则包含有居室、书房以及为工作室所配置的储藏空间等等。

江南春季多雨,屋面的雨水排放采用明沟系统,并与采光天窗的改造结合起来,使得雨水的流淌为人所见,以显示地方的特征。
Zhou Chunya Art Studio

Location: Dayu village, Jiading District, Shanghai
Design: 2008.01 -2009.08
Completion: 2010.04
Site area: 3000 
Building area: 1460 
The background is the active promotion of the New Rural Movement in the suburban of Jiading District, Shanghai. By introducing celebrated artists into villages, this remote and segregated suburban could share developing dynamics from the city. It could also facilitate a marriage between the emerging culture industry and scenic country landscapes.
 
The site is surrounded by rivers on three sides, together with a typical south-eastern country landscape. A concrete structure and appearance were chosen for this building to resonate with the nature and wild environment. Additionally, the quality and atmosphere of this artistic space would also be articulated through this approach.
 
The design started with the artist's working and living requirements through careful consideration of site features. The studio is divided into two parts. The eastern part is two stories high, functioning as the private space for the artist to paint, study, and sleep. Therefore, this linear volume is more solid and exclusive to the outside for keeping privacy.
 
The western part of the site is an existing rebuilt traditional wooden frame building at the very beginning. It was preserved and used as the main axis to organize the layout of this newly developed area. The courtyard system, presenting a classical spatial meaning, provides the artist with stages for frequent public activities.
 
The height difference between the two parts was used to make the roof of the western part a beautiful terrace with an open view into the surrounding country landscape. The terrace connects other working and living spaces through various paths, expanding to the public space on the ground floor for the possibility of multiple usages. Moreover, the drainage system of the roof was designed openly in terms of the rainy season, and to be integrated with the skylight window structure in detail.