logo
项 目 / PROJECT
荷合院
8
1
_MG_5631
荷合院

建造地点:上海嘉定新城远香湖
设计时间:2011.09
建成时间:2011.12
建筑面积:450平方米
新城正在开发,公园正在建造,一切都似乎在一片被清理干净的平地上快速崛起。理论而言,公园将以城市为背景,应对着来自市民大众的休闲需求,而城市也将以公园为特色,公园所提供的自然空间则为高密度开发的城市提供一个绿色核心。

然而这一切都几乎从零开始,同样的情形也适用于这一个处在公园边缘的小型管理用房。由于真正的使用目标尚未确定,它的名称在公园附属建筑中只能获得一个编号D,于是建筑D的设计也将面临着一种难以起始的问题。

公园规划为建筑D设定的功能是三样:公园管理用房、公共厕所与垃圾站,以及一个为游客提供歇脚之处的小型茶室。

在环境中设置小品建筑本该为环境添增节点和色彩,但是建筑D的属性却很难这样去做。同样,小品建筑也将会以公园的绿化景观为借鉴,但是那样一种情景要有待于数年之后。因此,设计建筑D的预想起点是在一片苗圃之中,它将随着这片苗圃的生产而逐渐成熟。

苗圃的中央开辟一块小型的空地,以作为一个能够快速造就的环境,也提供一个相对限定的周边范围,只有在这样一个经过缩小后的视景中,才能具体地讨论如何建造的方式。

建筑的三个功能内容分别被规定了50、250、130平方米的建筑规模,但是如果仅仅以这三个体量来进行布局,那么相对这么一片小场地仍然显得单调和过大。于是各个功能块的又被细化成更加局部的体块,被散落在苗圃的空场中,利用它们之间的体量关系来形成一个相对丰富的空间构成关系,但是其中的功能流程仍然还会按照严格的方式进行组织。

由于周边的城市环境所提供的将是一个高层林立的背景,并周边的树木在短时间内也不可能成型,因此原先由苗圃进行边界的想法在设计的进程中还是被替换成为一圈实墙,但实墙中的空洞将沟通庭院内部与外部的视线交流,也为茶室中的游客提供一个相对安逸和宜人的尺度环境。院墙与建筑之间的空隙则被填充以水面,同样可以快速形成的莲花池也将为建筑提供一个可以聚焦的观景对象。与之相应,建筑的观景视窗也被压低成为仅距地面1.4米高的长条,与建筑体量错动所形成的褶皱贴合于一起,构成了具有动感的莲花图景,以期望在一个更加广泛的景观中,为公园提供一个略微带有一些时空距离的小型环境。
Hehe Yuan (A Courtyard with Lotus)

Location: Yuanxiang Lake, Jiading District, Shanghai
Design: 2011.09
Completion: 2011.12
Building area: 450 
The Yuanxiang Lake Park was created for public leisure needs and to provide natural spaces for the high-density city in the rapid development. For the project, the client wanted to build a small management office on the edge of the park. Since the final purpose of it has not yet been determined, its project name was simply recorded as No.D. The project included three proposed functions: park management offices, public toilets, garbage stations, and a small teahouse for rest.
 
The project was defined as a sketch building. Its center is a small space with a relatively limited perimeter. The three proposed functional spaces are respectively specified on the scale of 50, 250, 130 square meters. Each functional space is further refined into more building blocks, not only to form a relatively abundant spatial composition relationship but also to prevent the small site from being monotonous.
 
The void in the wall facilitates visual communications between the interior and exterior of the courtyard, providing a relatively comfortable and pleasant environment for visitors in the teahouse. The gap between the courtyard wall and the building is filled with water. The lotus pond, which could self-grow and self-regenerate rapidly, will also act as a visual focus. Correspondingly, the viewing window of the building was set to be lowered than a strip. The window was only 1.4 meters above the ground, framing a dynamic lotus image. It is expected that in a broader landscape, the park would provide a small natural environment with distance in time and space.