logo
项 目 / PROJECT
IMG_9336
IMG_9267
IMG_9267
IMG_9318
昌里园

主创建筑师:   童明 任广
设计团队:   郭鴻衢 杨柳新 谢超
项目详细地址:   上海市浦东新区南码头路
景观用地面积:2100㎡
筑面积:景观构筑物790㎡
业主:   上海浦东新区周家渡街道人民政府
施工团队:上海浦东新区三林城乡建设发展有限公司
项目配合:上海市浦东新区规划建筑设计有限公司
设计时间:2019.04 - 2019.09
建设时间:   2019.10 - 2020.05
结构形式:钢框架结构
周家渡街道位于世博园区的南侧,是一片高密度的生活街区,拥有许多非常典型的大型居住社区,呈半弧形延展的南码头路从其中穿越而过。

2018年的拆违整治项目,将南码头路东侧喧闹杂乱的商业店铺拆除清理,在昌五小区的边界处留下了一段350多米长的圆弧形围墙绿地,面对城市形成了一道单调、冗长的界面,而在小区内部也留下一段段荒芜封闭的杂草丛生地。如何重塑这道城市边界,激发街道生活,便成为这个项目的迫切议题。

昌五小区建造于上世纪90年代,是一处高密度的居住小区,小区内部并不宽裕的楼间绿地大多用于解决停车问题,并没有为社区公共活动留下空间,居民的日常休闲几乎无处可去。因此,借由社区围墙的重修,为小区公共环境的修复与改善提供一个契机,就成为这个项目的设计初衷。
从这一角度而言,苏州园林可以为这一项目提供借鉴。沧浪亭面对葑溪的城市界面,由于采用复廊围墙,而显得灵动,富有生气;拙政园东院的波形廊上下起伏,本身就成为了一道亮丽的风景特写……于是作为城市边界的昌五社区围墙,同样有机会成为一处富有生活气息的线型园林,使得这一条6-8m宽窄不等的空隙地,从小区的边缘转变成为这片社区的中心花园。

Changli Garden

Principal Architect: Tong Ming, Ren Guang
Design team: Guo Hongqu, Yang Liuxin, Xie Chao
Location: Nanmatou Road, Pudong New Area, Shanghai
Site area: 2100㎡
Building Area: 790㎡ of landscape structure
Client: People's Government of Zhoujiadu Street, Pudong New Area, Shanghai
Collaborator: Shanghai Pudong New District Planning Construction Design Co.,Ltd.
Project Construction: Shanghai Pudong New Area Sanlin Urban-rural Construction and Development Co., LTD
Design Duration: 2019.04 - 2019.09
Construction Duration: 2019.10 - 2020.05
Structural form: Steel frame structure
The Changli Garden functions as the western boundary for the Changwu community. It’s an inhabitable space, a buffer that remedies some of the problems of the modern urban environment and promotes a spiritual quality for the neighborhood.
 
Changwu, an enclosed, gated and high-density residential compound, was built in the 1990s, as part of efforts to relocate people from the city center during Shanghai’s rapid development. Its somewhat harsh design lacked any benign public environments. In 2018, the commercial
stores on the western side of Changwu were deemed illegal and demolished, leaving a wasteland of a width ranging from 6-8 meters. Instead of beautifying the solid and unsympathetic compound wall, the land in along it was developed into a linear garden, where people could enjoy themselves, rather than just pass by.

The project’s structure integrated with adjacent buildings and gaps, and wove together the internal environment with external sidewalks. Following studies on residents' daily routes and behaviors, the project accommodated various scenarios throughout its dynamic form – an after-school playground for children; a destination for the elderly; a walking trail for residents; a bus stop waiting area for passengers. The Changli Garden, a winding corridor, behaved as a thick, elastic, and containing wall for the Changwu community.
 
The project employs a light steel frame structure and recovered materials, including hollow bricks and recycled masonry fragments. A local construction team was engaged to keep costs low, and meet fast construction targets. The project has preserved all the existing trees onsite, and re-situated them to suit the new structure, generating a vibrant urban environment.
 
The project inherited the essence of the Chinese garden, celebrating a public space, home to social interaction, by introducing nature to the daily lives of its visitors. Moreover, the project adopted traditional strategies of garden design to tackle uncertainties in this community-based project, and embraced residents' suggestions feedback, and even oppositions to achieve an agreeable result for all.