logo
项 目 / PROJECT
01-项目鸟瞰图,照片来自田方方。Aerial view of the project. Photo by Tian Fangfang.
07-项目面江敞廊、活动挡板与公共桌凳,照片来自田方方。The semi-public corridor, movable panels, public stools and mesa side tables. Photo by Tian Fangfang.
公共桌凳与长桌边界,照片来自田方方。Public stools and mesa side tables, as well as the metal-perforated mesh panels. Photo by Tian Fangfang.
未标题-1
上海市徐汇滨江公共开放空间C建筑(水岸汇)

主创建筑师:童明
项目建筑师:黄潇颖,任广
设计团队:杨柳新,谢超
项目详细地址:上海市徐汇区龙腾大道2900号
基地面积:1494.7
建筑面积:332
委托方:上海徐汇滨江开发投资建设有限公司
项目合作:上海申都设计集团有限公司
项目建设:上海永怡建筑装饰工程有限公司

结构设计:李定
电气设计:王晓雪
暖通设计:王淮
给排水设计:邹金秋
设计时间:2020年7月-10月
建造时间:2020年11月-12月
项目位于上海徐汇区龙腾大道2900号,是徐汇滨江公共开放空间提升及“水岸汇”公共服务的一环,意在调整并柔化场地,强化建筑与开放空间的联系,优化滨江空间流动氛围,同时增加公共服务功能,为徐汇滨江再添一处充满日常生活气息的公共场所。

业主希望在不改变原有建筑占地面积的前提下,对场地及其附属建筑进行调整,梳理场地关系,提升内部功能与外部环境;在延续配套服务设施C建筑既有空间功能的同时,提升整个节点的可达性与活力值,以更好地服务并贴合市民的日常生活场景。综合业主的诉求与我们在场地实地勘查及对周边居民日常生活的观察与理解中归纳的三个核心问题,我们在项目中采用了三个对应的设计手法,意在改善场地对徐汇滨江空间整体流动性的阻隔,使其更好地贴合市民日常生活的空间使用方式,给场地日后的运营和使用以积极促进作用。

场地的柔化与流线的梳理
结合市政设施管理要求,项目在保持防汛标高的同时,破除了场地东侧局部的封闭围栏,尤其是正对北部公共服务空间的部分,以串联不同高差上临江步道和场地内的人群流线,解决原有单一出入口的可达性问题。项目还对场地进行了整体抬高,让西侧的出入口变得更为便捷。这样一来,场地原先对人群动线所造成的硬性阻隔得以柔化,市民在徐汇滨江该区段内的通行选择也变得更为自由与人性化,场所的日常使用需求亦得到满足,北部公共服务空间的运营与使用也能从中获益,继而呈现出真实多元的日常生活场景。

空间的再分配与公共性的延续
项目将建筑两侧原有的狭窄通道调整合并为东侧面向江面的敞廊,在不改变建筑占地面积的同时,对既有空间进行再分配设计,让室内外间的半开放过渡空间更为高效且适应市民的日常公共生活方式。同时,项目也调整了公共卫生间的布局,以满足场地盘活后日益增多的人流量所提升的使用需求。调整后面江敞廊所配备的活动挡板弱化了内外空间的界限,并给敞廊内的市民提供了一个观赏徐汇滨江风貌的取景框。项目还在场地高差边界处将栏杆设计为连续长桌,结合增设的坐凳,构建出市民在徐汇滨江纳凉、休憩、闲聊或观景的日常生活场景。

抽象的表达与活力的回归
为解决因功能差异而产生的整体风格矛盾,项目对建筑的外观表皮进行了改造更新。设计最大程度地利用了既有建筑的结构与外侧骨架,综合徐汇滨江现有的城市风貌,以一种抽象的、去符号化的手法更换了建筑的外表皮。调整后素雅简洁的外观,在保留原有三个差异化功能空间的同时,使建筑更具辨识度,以吸引周边更多的来访者并赋予场地以久违的活力。此外,立面表皮极简的图形语言与适当的弧度选择给建筑以呼吸感,为场地注入更多的生机与能量;结合定制的照明设计,整栋建筑在夜间宛若江畔水面的粼粼月光。
Shanghai Xuhui District Public Opening Space, Building No. C (Shui’an Hui)

Principal Architect: Tong Ming
Project Architect: Huang Xiaoying, Ren Guang
Project team: Yang Liuxin, Xie Chao
Location: 2900 Longteng Avenue, Xuhui District, Shanghai, China
Site Area: 1494.7 ㎡
Building Area: 332 ㎡
Client: Shanghai Xuhui Binjiang Development Investment Construction Co.,Ltd.
Collaborator: SDDG
Construction: Shanghai Yongyi Architectural Decoration Engineering Co., Ltd.

Structural Design: Li Ding
Electronic Design: Wang Xiaoxue
HVAC Design: Wang Huai
Plumbing Design: Zhou Jinqiu
Design Duration: From July to October, 2020
Construction Duration: From November to December, 2020



The project is located at 2900 Longteng Avenue, Xuhui District, Shanghai, as part of the Xuhui District public opening space developments and the Shui’an Hui public services. Our project aims to modify and soften the current site, as well as to emphasize the connections between the building and open spaces, creating one more public space for the Xuhui riverside area in terms of ordinary everyday life.

The client wants to maintain the original building area and the three differentiated spaces in terms of this regeneration project, energizing existing forgotten spaces and developing more associated functions, as well as the surroundings, to better the site’s accessibility and citizens’ everyday life. Combining the client’s demands and the three major issues defined by the site investigation and our observations and understandings of ordinary everyday life, we have developed three associated design approaches for this project to adjust the negative influences of the current site upon the dynamic riverside area, making it closer to the public everyday life and creating positive impacts for following usages of the site.

Soften the Site and Modify the Circulations
Paired with the management requirements of municipal facilities, the project opens part of the eastern enclosed barriers with the maintenance of original flood-control elevation, especially those right to the northern public service space, re-connecting the two separated circulations at two different levels. Also, the project lifts the whole site to make it more accessible in terms of its original western entrance/exit. Therefore, the previously stuck public circulations can flow throughout both the site itself and its surroundings. Citizens have more flexibility, and more site-based functional demands could be satisfied, as well as the northern public service space. From this point of view, the regenerated site is able to meet a variety of public socio-cultural scenes.

Re-organize the Building and Develop More Publicity
The project re-organizes the existing two narrowed corridors, moving the western one to the east for a combined wider semi-public corridor without changing the original building area to facing the Huangpu River, but solving the two negative spaces. Accordingly, the wider corridor could not only make the circulation more efficient but also meet the needs of more ordinary everyday life. Noting more and more people will be visiting this site, the project also re-organizes the middle public restroom. The semi-corridor is equipped with movable panels to weaken the boundary between interiors and exteriors, and also to provide the public with sightseeing frames to enjoy the great landscape of the Huangpu River. Additionally, the project replaces the glass barriers with metal-perforated mesh panels and adjacent stools and mesa side tables for the public to rest, chat, and enjoy the cool wind and fantastic sceneries.

Abstract Expressions and the Long-lost Vitality
The project redesigns the facade of the existing building to bring the three distinctive languages into one. With the existing outer structures and the development consideration of the Xuhui Riverside Area in general, the project envelops the three volumes with an abstract and de-symbolized facade to make the building more recognizable, thus, bringing back more visitors and the associated long-lost vitality. In addition, the abstract pattern language and the reasonable curve make the building a breath one and the site a vital public space. At night, the particular lighting design distinguishes the building with the help of its facade patterns.