2008杭州中山中路98号

建造地点:杭州中山中路98号
设计时间:2008.03-2008.09
建成时间:2009.11
建筑面积:325平方米

这是杭州中山路改造项目中的一个街区,处于中山中路与光复路之间条状地块的一段,其中包含有历史保护建筑、保留改善建筑以及拆除更新建筑。最终所形成的虽然是一个十分简单的小房子,但却经历了一个极其复杂的过程。自从项目伊始,漫长的动迁问题以及权属问题,使得原本一个非常综合性的题目最后变成了在拆除而来的一个狭长缝隙中嵌入一条长状建筑的事情。


设计的起点是一个单纯的城市设计建议,也就是在中山路与光复路之间尽可能多地增加沟通性的毛细血管,尽管方案不断调整,但这一原则始终坚持。具体的建造场地直到开工前的那一刻,才算正式确定下来,它的北侧是两幢3、5层高的旧办公楼,南面则是由于拒绝搬迁而存留下来的木构老宅。


在这样一种充满不确定性的过程中,着重考虑的不是建筑的功能用途,也不是社会议题,而是如何尽量修复城市肌理,并且迅速融入其中,呈现那样一种既新又旧的空间情境。


由于存在容积率方面的要求,项目只能选择遵循基地北侧旧办公楼的体量,经由南面通风采光,低矮的木构屋顶则自然成为了一种考古性的城市地景。


为了让这一长条建筑尽快地融入到这一群体中,面层材料选择遵循北侧旧办公楼的水泥粉刷墙面,但是采用了不同的方式,这来自于在旧城街区中所能普遍观察到的现象:墙壁由于面砖的剥落所遗留下来的斑驳纹理。于是建筑的内外墙粉刷采用极其便宜的缸砖贴面,待其凝结后将其敲落,并涂抹防护漆。在比大多数墙面更为成本低廉,并且简易操作的前提下,提供了一个更具历史感受的建筑形式。

No. 98 Zhongshan Road, Hangzhou,2008

Location: No. 98 Zhongshan Road, Hangzhou
Design: 2008.03-2008.09
Completion: 2009.11
Floor area: 325 sqm

 

This block, in the reconstruction project of Zhongshan Road in Hangzhou, is a section of Strip plot between Zhongshan Middle Road and Guangfu Road, including historical reserved buildings, protected buildings, and renewal buildings. What was eventually formed was a very simple small house, but it went through an extremely complicated process. Since the beginning of the project, the long-term relocation problem and the ownership issue have made the original very comprehensive topic finally become a matter of embedding a long building in a narrow gap that has been dismantled.


The starting point of the design is a simple urban design proposal, that is, to increase the communication capillary as much as possible between Zhongshan Road and Guangfu Road. Despite the constant adjustment of the project, this principle has always been persisted. The specific construction site will not be officially determined until the moment of the start of construction. On the north side of the site are two old office buildings, and on the south are old wooden houses that have been left behind due to refusal to relocate.


In such a process of uncertainty, the focus is neither on the functional use of the building, nor on social issues, but on how to repair the urban texture as much as possible, and quickly integrate it into such a new and old space situation. 


Due to the requirement of volume ratio, the project can only choose to follow the volume of the old office building on the north side of the site, and be ventilated and lighted from the south side of the base. The low wooden roof will naturally become an archeological urban landscape.


In order to integrate this long building into this group as soon as possible, the surface material selection follows the cement-painted wall surface of the old office building on the north side, but in a different way. This comes from what is commonly observed in the old city blocks: The mottled texture left behind by the peeling of the bricks on the walls. Therefore, the interior and exterior walls of the building are covered with extremely cheap clinker tiles. After they are condensed, they are knocked down and coated with protective paint. It provides a more historical form of architecture that is cheaper and easier to operate than most walls.

Copyright © 梓耘斋 ▏TM  Studio 2019