董氏义庄

建造地点:江苏省苏州平江路
设计时间:2003.09-2003.11
建成时间:2004.07
建筑面积:1800平方米

董氏义庄茶室座落于苏州市平江历史街区之中。董氏义庄原先是一座属于一户董姓家族的庭院住宅,在经过几十年的滥用和遗忘之后,如同平江历史街区大多数建筑一样,董氏义庄已经极其衰落而破败。董氏义庄项目由地方政府作为一项样板工程进行实施,希望将它从一个破落的居住和工厂街块转变为餐厅和酒吧,使平江路这条河街成为更吸引游客的地方,可以为他们提供休息、茶饮和简餐,同时也可以欣赏周围的历史景观的场所。

董氏义庄茶室项目面临两方面的挑战,一方面是保护传统的城市肌理,另一方面是使衰退的居住建筑适应于现代城市生活。

根据现有建筑的状况,基地被分为两个部分,南部是传统的庭院住宅,其物质空间需要保留下来。基地北部是一个需要被拆除和重建的小厂房。新建筑在设计上较为创新而且结构化,意图在保护建筑中提供一些现代气息。其中一座咖啡吧带有旋转上升的楼板,每层抬高40cm,一直通达屋顶,这样形成了连续性的室内和室外景观平台,游客们可以在此欣赏历史街区美丽的天际轮廓。新建筑外表面用一层镂空青砖墙进行包裹,游客在室内可以获得通透的视野,在外部则会形成较为密实的体量,用来限定沿河的广场空间。在夜间,灯光将使整座建筑如同灯笼一样,用来烘托历史街区复兴的一种特殊氛围。

Dong’s House Teahouse

Location: Pingjiang Road, Suzhou, Jiangsu Province
Design: 2003.09 -2003.11
Completion: 2004.07
Floor area: 1800 sqm 

 

Dong’s House Restaurant is located in one of the largest and best preserved historic areas, the Pingjiang District, Suzhou. Previously, Dong’s House was a typical courtyard residential unit belonged to a big family. After several decades of overuse and negligence, it has been degraded into bad conditions as many other houses in Pingjiang District. Dong’s House Restaurant was launched by the local government as a sample renovation project to transform the declined residential and factory block into restaurants and bars, with a purpose to promote the river street into an attractive area for tourists. 

The Dong’s House Restaurant project was confronted by two challenges: to preserve the historic urban fabric, and to update the decrepit dwelling to respond to contemporary urban life.

According to the condition of the existing buildings, the site was distinguished into two parts: The southern part was the traditional courtyard housing which needed to be physically preserved. The northern part was a small factory to be demolished and rebuilt. The new building was designed to provide a space of modern sense among the preserved buildings. A coffee bar with spiraled floors going up every 40cm to the roof, which became going-up indoor and outdoor terraces and allowed the visitors to enjoy the beautiful skyline of the river street. The new building was coated with a piece of woven dark brick wall, through which the visitors could have an open view of the surroundings from the interior. And a solid boundary was provided by the building to define the open space along the river in the daytime, which could also act as a lantern in the evening to render the specific atmosphere of the revival of the historic district. 

 

Copyright © 梓耘斋 ▏TM  Studio 2019