南京高新区国际俱乐部

建造地点:南京市浦口高新区
设计时间:2001.09 -2003.07
建成时间:2005.12
建筑面积:14600平方米

南京高新区国际俱乐部是为在南京高新园区内从事短期工作、交流的各国专家、投资者和参观者提供服务的一个综合性会所。它地处高新区内的中心地段,北临一条省级公路,东西两侧均为十几米高的土堆山丘,南面则是一个15000平方米的人工湖泊。这一多功能项目包含一个60间客房的宾馆、可容纳300多人的会议中心、餐厅、洗浴中心、游泳健身以及KTV休闲等内容,总面积将达到15000平方米,无疑这样一座巨型体量的建筑对于原先相对狭小的自然地形将会构成严重挑战。

为了保持基地原有的自然特征,在设计过程中通过各种策略的比较,着重探讨一种既能与地形相融合,又能为处于南京江北的这块较为平淡而缺乏特征的地区提供标识性,并为将来许多难以确定的功能提供进行调整的可能性。因此,设计最终选择了根据地形折线所形成的半地下建筑。

由于在设计过程中需要将如此之多的复杂因素综合考虑,因此在方法上采取更为灵活开放的形式,建筑师、业主、未来使用者、以及建造方都共同参与讨论,最终在原先两条实体建筑的基础上进行了一次重要的反转调整,两幢长条实体建筑被转换为空心条带,其中一条成为跌落式的水景狭谷,另一条则由若干种植竹子的庭院所构成。各类房间沿着这两条空心化的景观狭谷进行布局,其屋顶则成为种植草坪的地面,与两侧的山坡草坪融为一体,以此将建筑给环境带来的影响降至最低。

一些主要的餐厅和会议室则被悬挂在两条人造狭谷之中,人们从中可以欣赏由这奇妙转折所带来的空间效果。几条连廊穿梭于其中,将两侧的场地连接起来,以保证场地活动的连续性。悬挂于峡谷中的还有采用金属网格包裹起来的空调机平台,它们可以根据未来功能的需求进行增减调整,使未来的内部空间使用更具灵活性,并且也成为了这座景观建筑的要素之一。

International Club, Hi-Tech District, Nanjing

Location: Hi-Tech District, Nanjing
Design: 2001.09 -2003.07
Completion: 2005.12
Floor area: 14600 sqm 

 

The International Club was originated as a service center in the Hi-Tech district of Nanjing, in order to provide services for the experts, investors, and visitors who would temporarily work and stay in this industry park. The building site actually was a slop running down 8 meters from north to south till an artificial pond, and with two small narrow hills on both sides, all of which constituted an intimate and scenic environment for the club building. This multi-use project has several proposed functions, including a 60-rooms hotel, a 300-persons conference center, restaurants, a bath center and swimming pool, and KTV resorts. Altogether it would be a building amount to 15000 square meters total floor area, a huge volume for the original nature site.


In order to preserve the natural features of the site, and present a symbolic vision for the Hi-Tech district, which was still a dull and dreary area on the northern suburb of Nanjing, several possible schemes were studied, and a semi-buried building according to the topography in a zigzag shape was chosen as a final result. 


An important transformation was made during the midterm of design, which converted the two solid strips into voids, one for a cascaded waterway and the other for bamboo planted courtyards. The rooms of various functions will be laid along these two gardenesque canyons. The roof surface was paved with grass blocks and connected with the lawn slop of both sides, thus to give as fewer impacts as possible to the surrounding environment.


Some dinning rooms and conference rooms were distributed in the void strips, letting people to enjoy the magic effect presented by the canyon space. Several corridors have made the roof surface connected, and guaranteed the continuity of the activities on the ground level. Some of the mechanical rooms wrapped in metal mesh were also placed in between the strips. They could be the elements for this landscape building, and release the indoor space more flexible for usage in the future.

Copyright © 梓耘斋 ▏TM  Studio 2019