上海浦东滴水湖1号码头

建造地点:临港新城主城区DSH-H1-1-12地块
设计时间:2014.10
建成时间:-
建筑面积:9633平方米

一号码头基地位于滴水湖环湖西北侧绿地中。基地北侧是规划中的商务楼地块,地铁出入口距离基地100 米左右。因此,该码头及其周边绿地在未来除了需要成为一处重要的交通设施外,还需要为周边地区提供一处非常重要的滨水公共节点。综合考虑各种场地设计条件及建筑功能要求,设计方案提出建筑与景观地形整体设计,但在结构上彼此保持独立的设计概念。即在整体场地上为码头及周边地区提供一片绿树成荫、环境宜人的公共绿化空间,同时也将码头配套建筑以地景的方式展现在滨湖一侧。既可以在外观上形成与湖景匹配的效果,也能够进一步形成可容纳活动及易于停留的空间场所。

建筑在基地内沿湖边做线性布局,以一种网状结构最大限度将场地容纳到一个多孔状的绿色屋盖之下。由于一号码头地处滨海地区,设计方案考虑采用钢筋混凝土结构以抵御来自海风的侵蚀,因此,整座建筑将由6米左右的短跨方式进行布局,但所需实现的目标却是大跨结构所能提供的广角视景。于是基本结构单元的设计就成为了一种综合性的考虑,除了通过斜撑及支架的方式尽量减少部件尺寸对于视线的干扰作用外,还将顶棚采光井与屋顶绿化树池进行综合考虑,从而构造出一种室内外空间上下沟通,在水平方向上又能整体贯通的观景效果,以建筑空间的方式塑造一个丰富的景观环境,在整体造型上将建筑与环境统一起来,创造出一个具有丰富层次感的停留和休闲空间。

No.1 Dishui Lake Terminal in Lingang New City, Shanghai

Location: DSH-H1-1-12 Parcel, main City area, Lingang New Town
Design: 2014.10
Completion: -
Floor area: 9633 sqm

The base of No. 1 Dishui Lake Terminal is located in the green area on the northwest side of the lake around the drip lake. The north side of it is the planned commercial building block, and the subway entrance and exit is about 100 meters away. Therefore, in addition to the need to become an important transportation facility in the future, the terminal and its surrounding green space need to pass a very important waterfront public node for the surrounding area. Considering various site design conditions and architectural functional requirements, the design proposal proposes the overall design of the architectural and landscape topography but maintains an independent design concept in terms of structure. That is to say, on the whole site, the wharf and the surrounding areas will be provided with a green, tree-lined and pleasant public green space. At the same time, the wharf supporting buildings will be displayed on the lakeside in the way of landscape. It is possible to make effects matching the lake scenery and to form a space which can accommodate activities and be easy to stay.

The building is linearly laid out along the lake in the base, with a mesh structure that maximizes the space under a porous green roof. Since No. 1 Dishui Lake Terminal is located in the coastal area, the design considers reinforced concrete structures to withstand erosion from the sea breeze. Therefore, the entire building will be laid out in a short span of about 6 meters, but the goal is the wide-angle view that the large-span structure can provide. So the design of the basic structural unit becomes a comprehensive consideration. In addition to minimizing the interference of the component size on the line of sight through the bracing and brackets, the ceiling lighting wells and the roof greening tree pool are also taken into consideration. Therefore, a kind of indoor and outdoor space communication is constructed, and the viewing effect can be integrated in the horizontal direction. This is to create a rich landscape environment in the way of architectural space, and to unify the building and the environment in the overall shape, creating a space with a rich sense of stay and leisure.
 

Copyright © 梓耘斋 ▏TM  Studio 2019