荷合院

建造地点:上海嘉定新城远香湖
设计时间:-
建成时间:2011.12
建筑面积:450平方米

新城正在开发,公园正在建造,一切都似乎在一片被清理干净的平地上快速崛起。理论而言,公园将以城市为背景,应对着来自市民大众的休闲需求,而城市也将以公园为特色,公园所提供的自然空间则为高密度开发的城市提供一个绿色核心。

然而这一切都几乎从零开始,同样的情形也适用于这一个处在公园边缘的小型管理用房。由于真正的使用目标尚未确定,它的名称在公园附属建筑中只能获得一个编号D,于是建筑D的设计也将面临着一种难以起始的问题。

公园规划为建筑D设定的功能是三样:公园管理用房、公共厕所与垃圾站,以及一个为游客提供歇脚之处的小型茶室。

在环境中设置小品建筑本该为环境添增节点和色彩,但是建筑D的属性却很难这样去做。同样,小品建筑也将会以公园的绿化景观为借鉴,但是那样一种情景要有待于数年之后。因此,设计建筑D的预想起点是在一片苗圃之中,它将随着这片苗圃的生产而逐渐成熟。

苗圃的中央开辟一块小型的空地,以作为一个能够快速造就的环境,也提供一个相对限定的周边范围,只有在这样一个经过缩小后的视景中,才能具体地讨论如何建造的方式。

建筑的三个功能内容分别被规定了50、250、130平方米的建筑规模,但是如果仅仅以这三个体量来进行布局,那么相对这么一片小场地仍然显得单调和过大。于是各个功能块的又被细化成更加局部的体块,被散落在苗圃的空场中,利用它们之间的体量关系来形成一个相对丰富的空间构成关系,但是其中的功能流程仍然还会按照严格的方式进行组织。

由于周边的城市环境所提供的将是一个高层林立的背景,并周边的树木在短时间内也不可能成型,因此原先由苗圃进行边界的想法在设计的进程中还是被替换成为一圈实墙,但实墙中的空洞将沟通庭院内部与外部的视线交流,也为茶室中的游客提供一个相对安逸和宜人的尺度环境。院墙与建筑之间的空隙则被填充以水面,同样可以快速形成的莲花池也将为建筑提供一个可以聚焦的观景对象。与之相应,建筑的观景视窗也被压低成为仅距地面1.4米高的长条,与建筑体量错动所形成的褶皱贴合于一起,构成了具有动感的莲花图景,以期望在一个更加广泛的景观中,为公园提供一个略微带有一些时空距离的小型环境。

A Courtyard with Lotus

Location: Yuanxiang Lake, Jiading District, Shanghai
Design: -
Completion: 2011.12
Floor area: 450 sqm 

 

The new city is under development, the park is under construction, and everything seems to be rising rapidly on a clean flat. Theoretically, the park will be based on the city and respond to the leisure needs of the public. The city will also feature the park, and the natural space provided by the park will create a green core for the high-density city.


However, all this starts almost from scratch, and the same applies to the small management house on the edge of the park. Since the real purpose of it has not been determined, its name in the outbuilding in the park can only get a No.D, so the design of Building-No.D will also face a lot of difficult problems.


The park is expected to set three functions for Building-No.D: park management rooms, public toilets and garbage stations, and a small tea room for visitors to rest.


Setting up a sketch building in the environment should have added nodes and colors to the environment, but the characters of Building-No.D are hard to do the same. Similarly, the sketch building will also be based on the green landscape of the park, but such a scenario will have to wait a few years. Therefore, the expected starting point for designing Building-No.D is in a nursery that will mature with the production of it.


The center of the nursery opens up a small space as an environment that can be quickly created and also for a relatively limited perimeter. Only in such a reduced view can we specifically discuss how to build it.


The three functional space of the building are respectively specified in the scale of 50, 250, 130 square meters, but if only the three volumes are used for layout, then such a small site is still monotonous and too large. Then each functional space is further refined into more building blocks, which are scattered in the empty field of the nursery and form a relatively abundant spatial composition relationship by using the volume relationship between them. However, the functional process will still be organized strictly.


Since the surrounding urban environment will provide a high-rise background, and the surrounding trees are unlikely to take shape in a short period, the idea of the original boundary by the nursery has been replaced by a circle of solid walls in the design process. 


But the void in the wall will communicate the visual communication between the interior and exterior of the courtyard, and provide a relatively comfortable and pleasant environment for visitors in the tea room. The gap between the courtyard wall and the building is filled with water, and the lotus pond, which can also be formed rapidly, will also provide a focused view object. Correspondingly, the viewing window of the building was also lowered to a strip that was only 1.4 meters above the ground, and together with the folds formed by the displacement of the building volume, formed a dynamic lotus picture. It is expected that in a wider landscape, the park will be provided with a small environment with distance in time and space.

Copyright © 梓耘斋 ▏TM  Studio 2019