上海浦东前滩中粮仓库改造

建造地点:上海浦东前滩滨江绿地
设计时间:2014.5
建成时间:-
建筑面积:4975平方米

上海浦东的前滩是中心市区黄浦江沿线为数不多的尚未开发的地区之一,而中粮仓库所在的位置未来将会被改造成为重要的滨江绿化带。在将要实施的规划方案中,中粮仓库中的四座库房计划将会保留下来,并与绿化景观的营造紧密地结合在一起,成为前滩滨江的重要文化与休闲设施。为了营造更为复合高效、生动有趣的空间感受,建筑设计将四座库房的室内空间与其之间的十字形室外空间综合进行考虑,可以使得室内外空间相互结合进行使用。在保持外部较为规则的形体特征同时,对其内向的空间格局进行适度变形调整,使得空间的层次性更为丰富。


由于改造之后中粮仓库的使用功能目前尚未确定,为了实现整体有序与多元变化之间的协同性,设计方案采用标准化的纵向双坡屋架结构形式,在横向保持柱网规则性的同时,纵向跨距随建筑形态进行调整,以期通过简单结构实现复杂造型的目标。同时为了保证将来使用的灵活性,设计方案在纵向双坡屋架之中又进行二次分隔,使得大屋架与小屋架可以形成多重组合关系,以适应未来不同情况的需求。根据不同部位的空间、功能、流线等因素的需要,进行相应的形式调整,从而保证在同一的结构形式考虑之下,适应多元化的空间使用需求。

COFCO Warehouse Reconstruction

Location: Qiantan Riverside Green Space, Pudong District, Shanghai
Design: 2014.5
Completion: -
Floor area: 4975 sqm

 

The foreshore in Pudong, Shanghai is one of the few undeveloped areas along the Huangpu River in the central city, and the location of the COFCO warehouse will be transformed into an important waterfront greenbelt in the future. In the planning programs to be implemented, the four warehouses in the COFCO will be retained and closely integrated with the construction of the green landscape, which will become an important cultural and leisure facility in the Qiantan Riverside. In order to create a more complex and efficient, vivid and interesting space experience, the architectural design considers the indoor space of four storehouses and the cross-shaped outdoor space between them, allowing the indoor and outdoor spaces to be combined with each other. At the same time, maintaining the more regular physical features of the exterior, and the spatial pattern inside is adjusted appropriately so that the space multiplicity is more abundant.

Since the function of COFCO warehouse has not been determined at present, in order to realize the coordination between the whole order and the multivariate change, the design scheme adopts the standardized vertical gable roof truss structure. While maintaining the regularity of the column in the horizontal direction, the longitudinal span is adjusted with the shape of the building, in order to achieve the goal of complex modeling through a simple structure. At the same time, in order to ensure the flexibility of future use, the design scheme is divided twice in the vertical gable roof truss structure. This allows the large truss and the hut to form multiple combinations to meet the needs of different situations in the future. According to the needs of different parts of space, function, streamline and other factors, the corresponding form adjustments are made to ensure that the same spatial structure is adopted to meet the diversified space use requirements.
 

Copyright © 梓耘斋 ▏TM  Studio 2019