苏泉苑餐厅

建造地点:江苏省苏州市十全街711号
设计时间:2004.05-2006.07
建成时间:2007.02
建筑面积:5613平方米

苏泉苑是一个再开发项目,基地原先是苏州外事旅游车船公司的一片大型客车停车场地,期望可以改造成为一个购物和旅游地点。

该项目具有两个挑战:第一个是内部巨大的停车空间仅由一个不到六米宽的出入口与十全街相连接。一旦该地形被转变为商业使用,并且只能采用狭小的沿街面作为基地的出入口,这就产生了一种瓶颈性的不利因素。第二个是使用功能的不确定性。如同大多数的开发项目,由于不能事先确定最终的使用者,因此一种空间操作策略的重要性要远甚于等待一份将所有的使用意图明确下来的明确菜单。

如果从项目的识别性和意图上来考量,那么就没有比一个引人注目的建筑或者一个生机盎然的场景更加好的了。 基于对传统建筑的印象和记忆,这座入口处的可能用作茶室的建筑被设计成了一个镶有长条木窗的青砖构成的匣子。建筑的立面可以根据使用情况发生改变。

它是一个纯净的匣子,充满光和影的游戏,展现材料和构造的质感。在结构上,它保持了多米诺体系,内部的空间分成服务区和辅助空间。这样的一个匣子能够适应将来更多未知的使用者,它将会是一个为未来上演的事件所准备的舞台。

Suquan Yuan Restaurant

Location: No.711 Shiquan Road, Suzhou, Jiangsu Province
Design: 2004.05-2006.07
Completion: 2007.02
Floor area: 5613 sqm

 

Suquan Yuan is a redevelopment project which was planned to turn a huge parking space previously served for a tourism company into shopping and resort areas. 

There were two challenging points for this project: one is the bottlenecked entrance which is only 6 meters in contrast to the big compound inside. Although it was quite appropriate for safeguarding and managing reasons, it would be very disadvantageous for a commercial space which was segregated from the street front.

The other is the uncertainty of the uses of the project. Like most speculative developments, it is almost impossible to have a final user or definite functional purposes for the building during the design process. 

If we consider the problem of identity and indication for the project, nothing could be better than a building as an impressive sign or a lively scene for the whole site. Based on the impressions and memories on local traditional architecture, the entrance club, which is supposed to be a coffee shop, was designed as a dark-brick box inserted with a wooden box, long windows of which could be opened and closed according to the interior using conditions.

It will be a pure box of light and shadows, materials and patterns. Also, the structure is simple to follow DOMINO diagram, the spaces inside are distinguished as served area and servant rooms. It will be a box which could accommodate uncertain further users. It will be a stage anticipating occupation of future events. 
 

Copyright © 梓耘斋 ▏TM  Studio 2019