周春芽艺术工作室

建造地点:上海市嘉定区马陆镇大裕村
设计时间:2008.01-2009.08
建成时间:2010.04
建筑面积:1460平方米

项目本身经常就是一种偶然性的触发。周春芽,一个生活工作于成都的画家,因为一次偶然的闲聊,决定到上海嘉定的大裕村来工作生活,这样一种艺术与乡村的联姻也就确定了周春芽工作室的基本图景。

工作室所选用的基地是村里为数不多的闲置用地,原先是一片采用简易轻钢搭建的乡村工厂,由于停用已久,建筑结构已经残破不堪。然而基地的外侧则是三面环水、南沿马路,周边遍布着的香樟苗圃、葡萄庄园、芦苇渔塘,构成了一幅典型的江南水乡风貌。这种自然而野趣的环境也就成为了建筑设计的起点。

在设计过程中首先确定的是建筑材料。在这样一种多雨、潮湿的乡村环境中,清水混凝土是一种很自然的选择,因为它坚固、持久、耐腐,更重要的是,随着时间的演进,它可以毫无障碍并且更加完美地与所有的自然园景融为一体。

建筑的格局主要取决于艺术家本人的工作要求及其生活构成,同时还需要兼顾艺术工作室的公共性与私密性的两方面特征:也就是作为一种艺术机构,它一方面需要成为艺术家个人的创作空间和生活空间,另一方面也可以容纳展示空间和社会空间。因此工作室在总体上被区分为东西两个部分。东侧沿河为7米高的长条体量,以容纳艺术家甚至可以从事大型雕塑创作的工作空间,总体上对外保持相对封闭,在二层的南北两端则包含有居室、书房以及为工作室所配置的储藏空间等等。

江南春季多雨,屋面的雨水排放采用明沟系统,并与采光天窗的改造结合起来,使得雨水的流淌为人所见,以显示地方的特征。
 

Zhou Chunya Art Studio

Location: Dayu village, Jiading District, Shanghai
Design: 2008.01 -2009.08
Completion: 2010.04
Floor area: 1460 sqm 

 

The background for the construction of Zhou Chunya Art Studio is the actively promoted process of New Rural Movement in the suburban of Jiading District, Shanghai. By introducing celebrated artists to set up bases in the villages, the remote and segregated country areas were expected to share the dynamics of development from the city, and a marriage between the emerging culture industry and scenic country landscape could be achieved. 

Three sides of the site are surrounded by rivers which were attached with a typical south-eastern country landscape. A concrete structure and appearance were chosen for this building in order to cope with this nature and wild environment, and hopefully in this way, the quality and atmosphere of the artistic space would be illustrated.

The design was started with the working and living requirements of the artist himself, and also with a careful consideration of the features of the site. Generally, the studio was distinguished into two parts. The eastern part is two-stories high, mainly a private space for the artist to paint, study and sleep. Therefore, this linear volume is more solid and exclusive to the outside in order to keep the privacy.  

On the western part of the site, there was an existing rebuilt traditional wooden frame building at the very beginning. It was preserved and used as a main axis to organize the layout of the newly developed area. The courtyard system, presenting a classical meaning in space, provided stages for the frequent public activities of the artist. 

The height difference between two parts was used to make the roof of the western part a beautiful terrace with an open view into the surrounding country landscape. The terrace was connected with the other working and living spaces by various paths, and it would expand the public space of the ground floor, providing the possibility of multiple usages in form of different combination with the rest part of the building.  

In order to adapt with the raining season, the drainage system of the roof was designed in an open way and to be integrated with the structure of the skylight window in detail.  

Copyright © 梓耘斋 ▏TM  Studio 2019