中共四大纪念馆

建造地点:上海市虹口区四川北路公园内
设计时间:2011.01-2011.08
建成时间:2012.07
建筑面积:5940平方米

2011年,随着中国共产党建党90周年的纪念活动逐渐展开,筹建四大纪念馆的设想被提上了日程。但是如何在缺少原初场景和实物史料的情况下构建一座纪念馆,就成为四大纪念馆设计的核心难点。与此同时,虹口区政府能够为纪念馆提供的现成场地是在原址以东大约300米的四川北路公园,其中有一个作为公园地下车库附属的辅助用房可以用于改造,而无论是建筑本身还是周边环境都不适合一座公共性的纪念性建筑。

如果仅将方案设计的范畴局限于主体本身,所能得出的结果就是一种缺乏实质内容的记忆转置,也就是在另外一块缺乏背景关联的空间中,去展示缺乏外表、缺乏场所、缺乏感知的纪念性意义。于是在经过一段时间的摸索后,四大纪念馆的设计议题就逐步转向如何使纪念馆本身就成为一种纪念性场所的问题上来。

一段回忆文字成为了方案设计的主要线索,在历史地图上大致还原文字中记述的内容后,这张历史地图被叠合到四川北路公园的平面图上,得出了一张符合文字描述的情景的新的场地平面,而这张场地平面在随后的公园改造中,被融合设计成为相应的花坛、路径、小品。所期待的结果就是,当人们在进入公园前往纪念馆的途中,就已经在体验着当时参会代表们曾经拥有过的那种历史情景。

本方案的重点考虑在于将纪念馆的范畴扩大,人们进入纪念馆的方式和纪念馆周围环境都呈现出一种能够唤起纪念性意义的氛围——即以一种抽象的方式复现中共四大召开时期的历史环境意向,使参观者能够对这一历史事件获得切身的体验。而当他们把这种想象与重建的场景和空间相叠加的时候,就可以融入到整个历史事件中,于是参观行为本身就变成了一种极具纪念性的行为,纪念馆成为了一个提供纪念性体验的场所。在这里,重要的不是展品和建筑物的原真性,而是一种历史经验和意义的可传达性。

Museum of the 4th National Congress of CCP

Location: North Sichuan Road Park, Hongkou District, Shanghai
Design: 2011.01-2011.08
Completion: 2012.07
Floor area: 5940 sqm  

 

In 2011, with the commemoration of the 90th anniversary of the founding of the Communist Party of China, the idea of the construction of the museum of the 4th National Congress was put on the agenda. However, how to build a memorial hall in the absence of original scenes and real historical materials has become the core difficulty of the design. At the same time, the site that the Hongkou District Government can provide for the memorial is in the North Sichuan Road Park, which is about 300 meters east of the original site of the congress. One of the auxiliary buildings attached to the underground garage of the park can be used for renovation. Both the auxiliary building itself and the surrounding environment are not suitable for a public monumental.

If the scope of the project is limited to the memorial subject itself, the result would be a memory transposition that lacks substantive content, that is, to present a monumental space lack of proper appearance, lack of place and also, lack of perception. So after a period of exploration, the concept of the memorial museum gradually turned to focus on making the memorial itself a commemorative place.

A piece of recalled text became the main clue of the design. After restoring the content described in the text on the historical map, this historical map was superimposed on the plan of Sichuan North Road Park, and a situation similar to the text description was obtained. The new site plane was merged into the corresponding flower beds, paths, and landscape in the subsequent park renovation. The expected result is that when people enter the park to go to the memorial, they have been already experiencing the historical scene that the delegates once had.

The key consideration of the project is to expand the scope of the memorial museum. The way people approach the memorial and the surrounding environment presents an atmosphere that can evoke the commemorative meaning. That is, to reproduce the CCP’s 4th national congress in an abstract way. The historical environment is intended to provide visitors a with personal experience of this historical event. When they superimpose this kind of imagination and reconstruction scene and space, they can be integrated into the entire historical event, so the visit itself becomes a very memorable behavior, thus the memorial museum becomes a place for memorial experience. What is important here is not the authenticity of exhibits and buildings, but the conveyance of historical experience and meaning.

 

 

Copyright © 梓耘斋 ▏TM  Studio 2019